Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Λιβάνι: Ένα Θείο Δωρο



Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για λατρευτικούς σκοπούς από διάφορες θρησκείες, έχει προσφερθεί ως πολύτιμο δώρο σε βασιλειάδες, ενώ η χρήση του ακόμα και σήμερα υπογράφει την διαχρονική του αξία. 

Ο λόγος φυσικά για το λιβάνι, αυτό το δώρο της φύσης προέρχεται από τα δέντρα του γένους Boswellia στην οικογένεια Βουρσερακιδών, και ιδιαίτερα το Boswellia Sacra και το Β carterii. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αρωματική φυσική ρητίνη από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία και χρησιμοποιείται σε θυμιάματα και αρώματα. Στα αγγλικά ονομάζεται frankincense και προέρχεται από την παλιά γαλλική γλώσσα, όπου "franc encens" σημαίνει υψηλής ποιότητας θυμίαμα.

Άνθη και κλαδιά από το δέντρο Βοσβελία η Ιερή.

Η συλλογή του λιβανιού γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, σχίζοντας τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτή η διαδικασία αποκαλείται κέντημα, και επιτρέπει στο δέντρο να "ματώσει" βγάζοντας την ρητίνη η οποία στην συνέχεια σκληραίνει. Αυτές οι σκληρές ρητίνες αποκαλούνται δάκρυα.

Δέντρο του γένους Boswellia sacra

Τα δέντρα αρχίζουν να παράγουν ρητίνη όταν είναι περίπου οκτώ έως 10 ετών. Το κέντημα γίνεται δύο με τρεις φορές το χρόνο με τα τελευταία δάκρυα της διαδικασίας να είναι τα καλύτερα, λόγω της υψηλότερης αρωματικής τους συγκέντρωσης σε τερπένιο, σεσκιτερπένιο και διτερπένιο. Σε γενικές γραμμές, οι πιο αδιαφανείς ρητίνες είναι καλύτερης ποιότητας. Η καλύτερη ρητίνη παράγεται στη Σομαλία, από την οποία η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της.

Το εμπόριο του λιβανιού πραγματοποιείται στην Αραβική Χερσόνησο, στη Βόρεια Αφρική και τη Σομαλία για περισσότερα από 5000 χρόνια. Υπάρχει τοιχογραφία που απεικονίζει σάκους με λιβάνι να δίνονται από το κράτος της Punt, και η οποία κοσμεί τους τοίχους του ναού της αρχαίας αιγύπτιας βασίλισσας Χατσεπσούτ, η οποία πέθανε γύρω στο 1458 π.Χ.! Επίσης, λιβάνι έχει βρεθεί στον τάφο του Αιγυπτίου Φαραώ Τουταγχαμών (1323 π.Χ.). Πολλές είναι οι αναφορές του στην Αγία Γραφή, όπως για παράδειγμα στην Παλαιά Διαθήκη στην Έξοδο, στις οδηγίες του Κυρίου προς το Μωυσή για την παρασκευή θυμιάματος.

ΘΥΜΊΑΜΑ

Θυμίαμα είναι το βιολογικό ρετσίνι το οποίο απελευθερώνει άρωμα καθώς καίγεται. Αναφέρεται στο υλικό και όχι στο άρωμα που απελευθερώνει. Χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, για θεραπεία, διαλογισμό και σε τελετές. Το φυσικό λιβάνι καίγεται αυτούσιο, κάτι που γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Το μοσχοθυμίαμα όπως είναι γνωστό σήμερα προέρχεται από ανάμιξη αλεσμένου φυσικού λιβανιού με αρώματα και αιθέρια έλαια. 

Είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εξαλοίφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες ενεργοποιεί την πρωτεΐνη TRPV3, η οποία βοηθάει το δέρμα μας να αντιληφθεί την ζεστασιά. Το λιβάνι τονώνει το μυαλό, αφού έχει επίσης μια ισχυρή αντικαταθλιπτική και αγχολυτική επίδραση που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ανοιχτοί και χαλαροί. Βοηθάει το μυαλό μας να ξεκουραστεί, κατευνάζει τα πνεύματα, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για εξαγνισμό και για τις καθαρτικές του ιδιότητες.

ΚΕΡΑΛΟΙΦΉ ΜΕ ΛΙΒΆΝΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΆΦΥΛΛΟ 

 
Photo Credit: Naxian Elixirs


Το λιβάνι χρησιμοποιείται επίσης και σαν καλλυντικό αφού βοηθάει στην αναζωογόνηση και αναγέννηση του ώριμου δέρματος. Το χαρακτηριστικό του άρωμα έχει την δυνατότητα να ηρεμεί το νευρικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα αφυπνίζει το πνεύμα. Τονώνει το δέρμα, καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης και σε συνδυασμό με το τριαντάφυλλο χαρίζει λαμπερό και ξεκούραστο δέρμα!

Photo Credit: Naxian Elixirs


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου